Voor een brede ontwikkeling

07 oktober 2013

Nog dertig nachtjes slapen en dan is het weer 6 november. Nee, geen Sinterklaas, maar het 9e Bredeschool Congres. En ja, daar vallen ook IKC’s onder!

Thema is dit keer “De brede ontwikkeling als basis voor zelfstandige kinderen.” Misschien had die 100 miljoen voor de kinderopvang die vorige week beschikbaar is gekomen beter daarvoor aangewend kunnen worden. Met 100 miljoen kun je een aardige brug bouwen tussen onderwijs en opvang. Of besteden aan een sterk fundament bij de opvang waarop bruggen richting onderwijs gebouwd, verstevigd of ingekort kunnen worden. Ik hoop altijd op een ‘brede’ en vooral duurzame visie als het om dergelijke bestedingen gaat.

De brede visie van D66 is inmiddels bekend. Deze partij lanceerde vorige week de “ Alles-in-één school” en wil zich hiervoor gaan inzetten. Een school die “de standaard” wordt voor kinderen tussen 2 1/2  en 12 jaar. Dus ook hier een brede ontwikkeling.

En dan nog dit. Tijdens de start van de onderwijsweek las ik over “Pedagogisch tact” een nieuwe publicatie van onder andere Prof. Luc Stevens, emeritus hoogleraar orthopedagogiek. Een zin uit de publicatie trof me in het bijzonder: “Op het goede moment het juiste doen, óók in de ogen van de leerling.” Proef die zin eens goed. Prachtig toch?

Een brede ontwikkeling, vanuit een logische organisatie zoals de ‘Alles in één school’, samen met gezonde partners, waaronder de kinderopvang met die honderd miljoen. En dan de juiste dingen doen. Ook in de ogen van je leerlingen. Zo verbind ik schijnbare losse ontwikkelingen die onafhankelijk van elkaar de wereld in geschoten worden, maar die voor mij hoognodig verbonden zouden moeten worden en elkaar kunnen versterken binnen een brede school, of IKC. Die verbinding leggen is feitelijk de basis van een IKC.

Die brede school, of die brede ontwikkeling, is niet iets wat je er als school even bijdoet hoorde ik een schoolleider zeggen. Een rijke brede ontwikkeling ontstaat vanuit verbinding, vanuit wederzijds respect, kennis, ervaring en pedagogisch tact. En is gebouwd op een goede organisatie. Daarom vind ik dat thema van het congres, de 6e november, zo mooi en urgent. Die dag komen kinderopvang, onderwijs en beleidsmedewerkers samen om zich te laten informeren en inspireren over die brede ontwikkeling van onze kinderen. Om oplossingen te horen en om elkaar te ontmoeten. Praktisch en oplossingsgericht, waardoor iedereen met allerhande inhoudelijke bagage terug zal keren naar de eigen praktijk. Om daar hopelijk op het goede moment het juiste te doen, óók in de ogen van kinderen! Ik hoop velen van jullie te ontmoeten in november.

Aanmelden kan via www.bredeschoolcongres.nl.

Begin 2015 organiseert het Landelijk Steunpunt een serie netwerken over aansprekende onderwerpen. Meld u nu aan!

Op 30 januari 2015 verzorgt het Landelijk Steunpunt een uitgebreid programma tijdens de NOT.

U kunt zich hier aanmelden of afmelden voor de nieuwsbrief.